Läkemedel vid stopp

Nikotinläkemedel

När du slutar med tobak kan nikotinläkemedel vara till hjälp. De lindrar besvären som kan uppstå i processen, och ökar sannolikheten att du lyckas med ditt tobaksstopp. Att använda nikotinläkemedel kan vara särskilt hjälpsamt för dig som är starkt beroende av nikotin, eller om du upplever att du tidigare haft svårt att sluta.

Nikotinläkemedel kan även användas för att minska din tobaksanvändning, som en del av förberedelsen inför att sluta helt. Det finns många olika sorters nikotinläkemedel, de vanligaste är: plåster, tuggummi, sprej, sugtabletter, munhålepulver och inhalator. Vilken form av nikotinläkemedel som fungerar bäst är individuellt. De finns att köpa receptfritt på apoteken och i många livsmedelsbutiker.

Instruktion för användning

Genom att följa rekommendationerna ökar du sannolikheten att lyckas med ditt tobaksstopp, och risken för utvecklandet av ett beroende av nikotinläkemedel är liten.

Om du upplever att användningen av nikotinläkemedel inte medför någon förändring av dina tobaksvanor kan det bero på att styrkan varit för låg, eller att du bör använda dem på ett annat sätt. Läs instruktionerna i bipacksedeln för bästa effekt.

Receptbelagda läkemedel

Om du tidigare har försökt att sluta röka med hjälp av nikotinläkemedel men inte lyckats, kan ett receptbelagt läkemedel vara ett alternativ. I dag finns tre olika receptbelagda läkemedel för rökavvänjning: cytisin, vareniklin och bupropion. Alla tre finns tillgängliga under flera olika varumärken. Dessa läkemedel skrivs ut på recept och bör kombineras med motiverande stöd för att ingå i högkostnadsskyddet för läkemedel.

Kontakta din vårdgivare om du är intresserad av något läkemedel. Du är varmt välkommen att höra av dig till oss på Sluta-röka-linjen för stöd.

Cytisin

Cytisin verkar genom att fästa sig vid nikotinreceptorerna och är en så kallad partiell nikotinreceptoragonist. Förenklat innebär det att dopamin frisätts samtidigt som upptaget av nikotin förhindras. Därmed kan läkemedlet lindra abstinens och minska känslan av tillfredsställelse när man röker.

Vareniklin

Vareniklin fäster också vid nikotinreceptorerna och har liknande effekt som cytisin, det vill säga att dopamin frisätts samtidigt som upptaget av nikotin förhindras. Läkemedlet kan lindra abstinens och minska tillfredsställelsen av att använda tobak.

Bupropion

Bupropion verkar genom att påverka signalsubstanserna i hjärnan. Det minskar nikotinsuget och lindrar abstinenssymtom.

Kontakta oss

Hör gärna av dig till Sluta-röka-linjen om du vill ha mer information om läkemedel i samband med tobaksavvänjning.

Sluta-röka-linjen skriver inte ut recept på läkemedel eller ger individuella medicinska råd.