- Tips till den som vill sluta
- Vinster med stopp
- Förberedelser
- Stöd av läkemedel
- När du har slutat
- Bakslag och återfall
- Håll ut
- Är du gravid?
- Råd till närstående
- Sluta röka | snusa
- Befintlig sida: När du har slutat
När du har slutat
Här kan du läsa om hur den första tiden efter att du har slutat kan upplevas och abstinensbesvär lindras.
Den första tiden efter ett tobaksstopp kan upplevas på olika sätt. En del upplever inga besvär, medan tiden för andra präglas av abstinens och sug när kroppen gör sig av med gifterna från tobaken. Här listar vi några vanliga symtom, och tips på hur man kan göra för att må så bra som möjligt i samband med stoppet.
Humöret kan växla snabbt under abstinensfasen.
Hur står jag emot suget?
Suget kommer och går, ofta är det som värst i ett par minuter. Vad kan hjälpa och distrahera dig en kort stund? Formulera dina skäl till varför du valt att sluta röka eller snusa. Skriv gärna en lista med saker som motiverar dig och sätt fast på kylskåpet, eller ha den tillgänglig i mobilen. Gå igenom listan när det är svårt. Undvik att ha cigaretter, tändare eller snus hemma. Du kan också prova att ta en promenad, träna, lyssna på musik, handarbeta, göra andningsövningar, att ringa en vän – eller till oss på Sluta Röka-Linjen! Kort sagt: distrahera dig, ät en frukt, eller ta nikotinläkemedel. Eller fokusera på suget och märk att det avtar snabbt. Känn dig stolt när du klarar av att stå emot ett starkt nikotinsug.
Abstinensbesvär
Vid tobaksstopp uppstår ofta abstinensbesvär. Besvären kan komma inom ett dygn och brukar upplevas mest jobbigt den första veckan och avtar därefter successivt. Inom en månad brukar besvären vara borta. Nedan följer några vanliga abstinensbesvär och hur de kan lindras.
-
Irritation och rastlöshet
Ät lite oftare än vanligt så blodsockret stabiliseras. Rör på dig, prata med någon om hur du mår.
-
Koncentrationssvårigheter
Minska stress, planera dagarna i förväg, gör små avbrott med till exempel mellanmål och promenad.
-
Sömnbesvär
Drick någon varm kvällsdryck som inte har en uppiggande effekt. Se över läkemedelsanvändningen. Varva ner och ta eventuellt av nikotinplåstret någon timme innan du ska sova. Rådgör med läkare vid behov. Undvik kaffe.
-
Viktuppgång
Regelbundna måltider, minska portionsstorleken lite och öka energiförbrukningen. Om möjligt är det bra att se över matvanorna redan före stopp. -
Blåsor i munnen
Undvik juice och annat syrligt. Använd t.ex. enzymtandkräm och munsköljningsmedel.
-
Yrsel
Motionera/promenera för att öka blodtrycket/cirkulationen, sov mer då det är energikrävande att sluta med tobak och var försiktig vid lägesändring för att undvika fall.
-
Förstoppning
Ät fiberrik kost, drick vatten och håll dig fysiskt aktiv.
-
Huvudvärk
Ökat vätskeintag, en frukt och en promenad kan hjälpa.