Håll ut

Att kämpa och aktivt stärka motivationen.

Det tar ofta ett tag innan du känner dig återställd och kan se ljust på tillvaron igen efter ett tobaksstopp. 

Motstridiga känslor

Tiden efter ett stopp kan känslorna pendla snabbt mellan hopp
och förtvivlan. Även om viljan är stark och man bestämt sig för att
ta itu med sitt beroende kan motstridiga känslor och tankar dyka
upp som kan leda till återfall. Då är det bra att kunna svara sig själv med påståenden som stärker beslutet att vara tobaksfri och får motivationen att växa. Vad behöver du säga till dig själv för att vara fortsatt tobaksfri? 

Vanans makt

Förutom nikotinberoendet handlar suget efter tobak till stor del om inlärda vanor. Önskan att bli fri från sitt beroende är stor hos många. Kopplingen som utvecklats mellan rökningen och snusningen till olika situationer måste brytas. Hur lång tid det tar är olika för olika personer. Om man röker ett paket om dagen utvecklas med tiden flera starka vanor. Många röker till exempel vid samma tidpunkt inför och efter olika sysslor. Minnet känner igen situationen och signalerar röksug. Många undrar när suget försvinner. Svaret är att det är individuellt men att generellt gäller att den svåraste tiden oftast passerat några veckor efter stoppet.

Successiv minskning 

Sug kan dyka upp då och då i olika sammanhang även senare men bli allt kortvarigare. Gradvis blir suget lättare att hantera för att till slut försvinna. Minnet av de "goda" blossen kan förstås göra sig påmint men det leder sällan till återfall.

Acceptera känslan

Ett sätt att hantera sug kan vara att använda sig av metoden acceptans. Det går ut på att just acceptera och inte aktivt avleda suget. Att känna efter hur det känns, granska suget lite nyfiket kan dämpa begäret som då upplevs mindre besvärligt och hjälpa dig att behålla fokus på målet. När man aktivt försöker kämpa för att få bort suget och störs mycket av att det finns tar det mycket energi. Prata gärna med oss om hur det kan vara möjligt för dig att förhålla dej till sug efter snus eller cigaretter med acceptans.

Särskilda sammanhang

Kopplingar mellan tobaksbruk och olika sammanhang kan finnas kvar under längre tid. Oftast handlar det om situationer som inte förekommer så ofta. Semestern eller grillfesten kan göra att du överraskas av ett intensivt sug trots flera månader av en ganska bekymmersfri tillvaro utan tobak. En bra teknik är att mentalt föreställa sig situationen och på vilket sätt du vill agera i förväg.
Det höjer självförtroendet och gör dig förberedd.

Känslor av tomhet och saknad

En del upplever saknad i samband med stoppet som kan kännas som en förlust av en god vän. Aktivitet kan hjälpa dig att gå vidare ur tomheten. Finns det något som du funderat på att göra men inte kommit i gång med? Gå en kurs, ta tag i en hobby, börja träna eller hitta på något annat som passar just dig. Många mår bra av att dela med sig av sina tankar kring saknaden av cigaretterna eller snuset. Prata med din familj, dina vänner, eller dela dina erfarenheter med andra som slutar. 

Hur fungerar beroendet?

Forskning har visat att upprepad nikotinanvändning förändrar både hjärna och kropp. Nikotinet påverkar aktiviteten i flera olika hjärnregioner av betydelse för minne/inlärning, vanor och belöning, reglering av känslor (till exempel dämpning av oro eller ångest) Detta beror både på att antalet nikotinreceptorer i hjärnan ökar och på att hjärnan vänjer sig vid nikotinet och kräver allt större mängder för att det ska kännas som att den "fungerar som den ska".

Men beroendet består inte bara av nikotinpåverkan. Många rökare upplever till exempel ett oemotståndligt "sug" i vissa situationer, eller miljöer även när nikotinet sedan länge har lämnat kroppen, eller när man nyss har rökt. Detta händer eftersom hjärnan under inflytande av nikotinet "lär sig" att koppla ihop upplevelser, känslor och vanor.  

Kan jag feströka utan att trilla dit?

Kopplingen mellan alkohol och nikotin är ofta stark. Det kan vara bra att undvika alkohol den första rökfria tiden för att minska risken att börja röka igen. Risken att du får starka röksug är större med alkohol i kroppen.

Många drömmer om att kunna välja sina tillfällen att röka någon enstaka gång, när det verkligen kan vara njutbart att röka en cigarett. Vanligast är viljan att kunna feströka. Tyvärr är det en klassisk återfallsfälla.

När kroppen en gång blivit van vid en daglig dos nikotin går det sällan att "omprogrammera" belöningssystemet till att nöja sig med att få det någon gång då och då. Kontakta oss gärna om du vill ha hjälp med en plan för att undvika att trilla dit på feströkning. 

Så småningom

Att hitta sätt att hålla ut går lättare om man får beröm och kanske kan kosta på sig belöningar för att orka stå ut lite till och inte ge upp innan man kommit i mål.

Till slut blir timmarna till dagar som blir veckor och så småningom flera månader och år. Minnet av de goda stunderna med cigaretterna kan dyka upp någon gång ibland även efter att det gått lång tid sedan stoppet.

Upptäck vad som är bra med att du har slutat. Kanske känner du igen dig i beskrivningen om att du blivit lugnare och har fått mer energi. Du slipper all stress med rökningen och oron för effekterna av ett fortsatt bruk.

Du har gjort något av det bästa man kan göra för sin hälsa - att sluta röka!