Bakslag och återfall

Har du tagit en cigarett eller en prilla fast du egentligen har slutat?

Bakslag

Det är vanligt och det går att vända snabbt och fortsätta ditt tobaksfria liv. Dina ansträngningar har inte varit förgäves och det är inte för sent att fortsätta där du var. Du börjar inte om från början igen, loppet är inte kört!

Fundera på vad som hände när du tog prillan eller cigaretten. Hur kommer det sig att du snusade eller rökte i just den situationen? Gick du själv och köpte tobak eller blev du bjuden av någon annan? Var suget starkare än tidigare? Vilken känsla var du i? Genom att svara på frågorna kanske du blir mer medveten om hur ditt beroende styrde dig in i gamla vanor och hur du ska komma vidare från det. 

Hur skulle du göra annorlunda om du backar tillbaka i minnet och återupplever situationen? Kan du planera för att undvika att hamna i en liknande situation igen?

Du börjar inte om på ruta ett om du slutar igen direkt efter ett bakslag. Fokusera på din motivation att vara tobaksfri. Varför är det viktigt för dig att fortsätta vara utan tobak? Ring oss gärna om du behöver stöd. 

Återfall

Ibland blir det inte som det var tänkt. Något kommer emellan, motivationen är inte tillräckligt stark, vanorna är svåra att bryta och plötsligt har du börjat om igen. Var inte för hård mot dig själv om du faller tillbaka i tobaksbruket.

Det kan kännas som ett stort misslyckande och tungt att medge för närstående och sig själv att det inte höll hela vägen. Nu röker eller snusar du igen. Men det går att acceptera och gå vidare. Att lyckas långsiktigt med att sluta röka och sluta snusa är för de flesta en fråga om träning och förberedelser.

Kanske behöver du en stunds vila efter ditt nyligen avslutade försök innan du får upp motivationen igen och känner att du med nya krafter kan ta tag i ett nytt stoppförsök. Det kan kännas motigt och tungt och som att det aldrig kommer att gå, men glöm inte bort att den erfarenhet du har skaffat dig genom ditt tidigare försök är värdefullt att ha med sig i förberedelserna inför nästa försök.

Du har med dig en vetskap om vad som händer med dig, hur du mår när du slutar, vad som fungerar mot suget eller vad som inte alls fungerar.

Sluta Röka-linjen får ofta samtal från människor som upplever att just de är "hopplösa fall" som aldrig kommer att lyckas långsiktigt, eftersom de fallit tillbaka så många gånger tidigare. Misströsta inte. Vi är övertygade om att med rätt stöd, hög motivation, förberedelser och inte minst erfarenhet av tidigare försök så kan alla sluta med tobak. Vi hjälper dig gärna att hitta ditt sätt.